CannaBlog

Geneesmiddelen die patiënten mogelijk vervangen door Cannabis

Martinus van Lies

Eigenaar & oprichter Cannazon

Onderzoek ondersteunt het potentieel om bepaalde geneesmiddelen te vervangen door cannabis.

Moderne medicijnen hebben veel gedaan om de menselijke gezondheid te bevorderen en te beschermen, maar ze zijn niet zonder controverse. Het is waar dat we langer leven dan ooit tevoren, dankzij moderne geneeskunde. Toch hebben veel farmaceutische middelen ernstige bijwerkingen, wat patiënten op zoek doet gaan naar alternatieven. Dit geldt vooral voor mensen die langdurige medische ondersteuning nodig hebben. Dus, dit zijn de medicijnen die we mogelijk ooit zullen vervangen door cannabis.

Cannabis kan bepaalde voorgeschreven medicijnen vervangen, vooral opioïden, maar onderzoek loopt achter. Met beperkte goedkeuring van de overheid voor toegang tot onderzoek en weinig klinische proeven met mensen, lopen we wat achter op de anekdotische rapporten. Toch laten verschillende dwarsdoorsnede-onderzoeken (VS en Canada) zien dat de meest voorkomende voorgeschreven medicijnen die patiënten vervangen door cannabis, medicatie betreffen voor pijn, depressie en angst.

Bovendien werd in een onderzoek uit 2021 [1] onder bijna 3000 mensen, gepubliceerd in het tijdschrift Harm Reduction Journal, aangegeven dat “Meer dan de helft (65,8%) [cannabis] veel effectiever vond dan voorgeschreven medicijnen, en 85,5% dat de bijwerkingen geassocieerd met het gebruik van voorgeschreven medicijnen veel erger waren vergeleken met het gebruik van [cannabis].”

Tot slot is het belangrijk op te merken dat de langetermijneffecten van het gebruik van medicinale cannabis, inclusief producten met een hoog THC-gehalte, niet bekend zijn. Sommige studies suggereren gevolgen voor de geestelijke gezondheid. Onderzoekers en zorgprofessionals houden deze effecten in de gaten.

Vervanging van voorgeschreven pijnstillers door cannabis (Oxycontin, Tramadol)

Medicinale cannabis is een waardevolle interventiestrategie gebleken in de strijd tegen de opioïde-epidemie. Het is effectief gebleken bij de behandeling van chronische pijn. Bovendien kan acute pijn verminderd worden bij gelijktijdig gebruik met opioïden (om het risico te verlagen) voor acute pijn. Cannabis is veiliger, omdat het geen effect heeft op het ademhalingssysteem en er dus geen sterfgevallen zijn door overdosis. Voor de meeste mensen is het niet verslavend. Sommige studies geven aan dat niet meer dan negen procent van de patiënten risico loopt op verslaving, vergeleken met negentien procent bij opioïden.

Verontrustend genoeg kunnen opioïden al na vier tot acht weken leiden tot fysieke verslaving. Bovendien ervaren langdurige patiënten die abrupt stoppen ernstige symptomen, waaronder verhoogde pijn, krampen, koude rillingen, diarree, angst, misselijkheid, braken, slapeloosheid en intense verlangens. Het zijn deze ontwenningsverschijnselen die patiënten vaak naar illegale drugs doen grijpen. Volgens de AMA begon 45 procent van de heroïneverslaafden met voorgeschreven opioïden. Interessant genoeg is gebleken dat een bestanddeel van cannabis, CBD, patiënten kan helpen bij het overwinnen van opioïdeverslaving.

Minder opioïdegerelateerde sterfgevallen in gelegaliseerde staten

Onderzoek van de University of Georgia (2018) wees uit dat “In staten met medische cannabisapotheken observeerden de onderzoekers een vermindering van 14,4 procent in het gebruik van voorgeschreven opioïden en bijna 7 procent minder voorgeschreven opioïden in staten met wetten voor medische cannabis alleen voor thuisgebruik.”

In een studie gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Pharmacology (2021) [2] concludeerde men dat “Wanneer lage doses THC als aanvullende therapie worden gebruikt, zien we klinisch betere pijnbestrijding met lagere doses opioïden, verbeterde uitkomsten met betrekking tot pijn en verminderde schade door opioïden.”

Kortom, sommige patiënten met chronische pijn zijn in staat geweest om volledig te stoppen met voorgeschreven medicijnen en deze te vervangen door cannabis, terwijl anderen deelnemen aan schadebeperking door beide te gebruiken om pijn te beheersen.

Kan Cannabis ADHD-medicatie vervangen (Ritalin, Adderall)?

Er zijn tegenstrijdige rapporten over het gebruik van cannabis voor de behandeling van ADHD. Sommige studies hebben een hoger risico op cannabisafhankelijkheid geïdentificeerd bij mensen met aandachtsstoornissen, terwijl andere studies en persoonlijke getuigenissen aangeven dat mensen met ADHD neigen naar het gebruik van cannabis om hun symptomen te behandelen (wat de werkelijke reden is waarom een groot aantal ADHD-patiënten regelmatig cannabis gebruikt).

Cannabis kan een geschikt alternatief zijn voor Adderall. Het laatste werkt door de heropname van dopamine te blokkeren. Dopamine is een chemische stof die zorgt voor een goed gevoel, kalmerend werkt en de aandachtsspanne in de hersenen verbetert. Cannabis werkt door het verhogen van de niveaus van dopamine. Dit betekent dat verschillende mechanismen tot hetzelfde resultaat leiden.

Een kwalitatieve enquête, gepubliceerd in PLoS ONE (2016), heeft veel bijgedragen aan de anekdotische rapporten over het potentieel van cannabis om de symptomen van ADHD te helpen beheersen. Onderzoekers selecteerden willekeurig vijfenvijftig online fora en onderzochten hoe mensen symptomen van volwassen ADHD beheerden. De

resultaten gaven aan dat “ondanks het ontbreken van klinische aanbevelingen of systematisch onderzoek ter ondersteuning van de heilzame effecten van cannabisgebruik voor ADHD, online discussies aangeven dat cannabis als therapeutisch wordt beschouwd voor ADHD.” In feite meldde 25% een positief effect bij het beheersen van ADHD-symptomen bij gebruik van cannabis [3]. Het is belangrijk dat gerandomiseerde klinische onderzoeken de ervaringen van patiënten buiten de medische zorg inhalen.

Kan Cannabis Je Beter Laten Slapen dan Ambien?

In Amerika wordt geschat dat bijna 70 miljoen mensen lijden aan slaaptekort als gevolg van disfunctie in slaappatronen, waaronder slapeloosheid. Het zenuwstelsel heeft absoluut slaap nodig – om homeostase, energie en cognitieve kracht te behouden. Langdurige slaapproblemen leiden tot psychiatrische stoornissen, waaronder middelenmisbruik.

De belangrijkste voorgeschreven slaapmiddelen zijn: Restoril (met Temazepam), Halcion (met Triazolam), Sonata (met Zaleplon) en Ambien (met Zolpidem). Elk heeft een ander actief bestanddeel. Restoril wordt exclusief gemeld om zowel in slaap vallen als in slaap blijven te helpen. Deze geneesmiddelen werken op de GABA-receptoren in de hersenen, die de waakzaamheidsniveaus regelen.

Mensen hebben succes met kortdurend gebruik van voorgeschreven slaapmiddelen, maar deze zijn ernstig verslavend en patiënten worden al snel afhankelijk van ze. Erger nog, naarmate de tolerantie toeneemt, neemt ook de dosis toe. Dit kan leiden tot problemen met middelenmisbruik.

Kan Cannabis Je Laten Slapen?
Interessant genoeg is een van de meest populaire toepassingen van medicinale cannabis het bereiken van een volledige nachtrust. De belangrijkste consumenten zijn patiënten die slaapstoornissen beheren die verband houden met posttraumatische stressstoornis (PTSS), angst en/of pijn.

Een studie gepubliceerd in Frontiers in Molecular Neuroscience (2020) bekijkt de hypnogene effecten van THC, maar er is nog weinig bekend over hoe en waarom op het niveau van het endocannabinoïdesysteem. De slaapbevorderende effecten van cannabis zijn al lang bekend. THC vermindert de tijd die nodig is voor het begin van de slaap en vermindert de frequentie van het wakker worden eenmaal in slaap.

Een enquête uit 2017, gepubliceerd in het tijdschrift Psychopharmacology [4], ontdekte dat meer dan tweederde van de patiënten hun gebruik van voorgeschreven slaapmiddelen kon verminderen (of helemaal kon stoppen) door over te stappen op cannabis.

Ondanks de enorme populariteit van cannabis als behandeling voor slapeloosheid, staat de wetenschap nog in zeer vroege stadia. Op korte termijn ondersteunt cannabis de slaap, maar er is bewijs dat het ook de REM-slaap verstoort. Dit kan eigen gezondheidsimplicaties hebben, waaronder niet-herstellende slaap.

Gezien de problemen die gepaard gaan met langdurig gebruik van Ambien, waaronder afhankelijkheid en invloed op de stemming, heeft cannabis goede slaapvoordelen. Meer onderzoek zal wetenschappers een beter inzicht geven in welke cannabinoïden een gezonde nachtrust bieden. Het zal ook helpen bij doseringsinformatie.

Moet Je Je Medicatie Vervangen door Cannabis?

Als laatste opmerking, overleg altijd met je arts voordat je een nieuw medicijn start, zelfs als het er een is die je als ‘natuurlijk’ beschouwt. Cannabis heeft zijn eigen contra-indicaties met bepaalde geneesmiddelen, omdat deze dezelfde metabole paden delen. Dit kan de effectiviteit van het geneesmiddel dat je neemt verminderen. Het plannen van timing kan hiervoor een eenvoudige oplossing zijn. Maar je hebt de begeleiding van een zorgprofessional nodig om dit te doorgronden.

Bovendien heeft je arts de kennis om je persoonlijke geschiedenis te evalueren. Ze zullen kijken naar je medische toestand en huidige medicijnen voordat je een nieuw middel introduceert. In sommige gevallen kan cannabis niet geschikt zijn.

Tot slot kan abrupt stoppen met je huidige medicatie gevaarlijk zijn. Dit geldt met name in het geval van stemmingsstabilisatoren en opioïden; abrupt stoppen kan leiden tot gevaarlijke ontwenningsverschijnselen. Kortom – praat eerst met je arts.

Geef een reactie

Ontdek meer van Cannazon

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Logo 1024 1024

Bent u 18+